Å lage mat for salg fra ditt eget kjøkken kan være en god måte å tjene penger på, men det er viktig å følge noen krav for å sikre at maten er trygg å spise. Følg disse trinnene før du starter:
- Kunnskap om hygiene og mathåndtering
Før du begynner å lage mat, må du ha tilstrekkelig kunnskap om hygiene og mathåndtering for å sikre at maten er trygg å spise. - Passende kjøkken.
Sørg for at kjøkkenet ditt er stort nok og enkelt å vaske og desinfisere. Du må også ha et sted å skille mellom privat mat og mat for salg. - Type mat
Tenk på hva slags mat du skal lage. Er det snakk om vafler og kaker, eller mat med lett bedervelige ingredienser, som vårruller? - Regelverk
Gjør deg kjent med gjeldende regelverk, inkludert hygieneregelverk, regelverk for internkontroll, og merking. - Kvalitet på råvarer
Bruk råvarer av god kvalitet, og sørg for at de kommer fra registrerte eller godkjente produsenter eller importører. - Utfordringer med hjemmekjøkkenet
Tenk på alle utfordringer som kan sette mattryggheten i fare, for eksempel renhold og orden, nysgjerrige barn, kjæledyr og håndvaskmuligheter. - Lokaler og utstyr
Lokaler og utstyr må være tilpasset maten du skal lage og selge. Overflater som kommer i kontakt med maten, må være glatte og lette å holde rene og desinfisere. Kjøkkenet må være utformet for å hindre kryssforurensning, og du må ha nok kjølekapasitet til å holde alle lett bedervelige kjølevarer 4°C eller kaldere. Du må også ha nok kapasitet til å varmebehandle og holde maten varm ved tilstrekkelig høye temperaturer. - Håndvask og oppvask
Kjøkkenet skal ha en håndvask med flytende håndsåpe og tørkepapir. Sørg for god plass til oppvask og vurder å bruke en oppvaskmaskin.
Ved å følge disse trinnene vil du ha et trygt hjemmekjøkken for å lage mat for salg.
Her er en link til mattilsynet angående dette emnet.
[wcpv_registration]